Tatar z suszonych pomidorów

porcji Czas przygotowania około 30minut
porcji Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Suszone pomidory odsącz z oleju i zmiel z kaszą jaglaną przy pomocy maszynki do mielenia.
  2. Zmieloną masę przełóż do miski i przy pomocy łyżki wymieszaj sosem sojowym, oliwą z oliwek, syropem z agawy oraz solą i czarnym pieprzem.
  3. Tatar podziel na porcje, każdą serwuj na talerzu ze wszystkimi dodatkami, aby każdy mógł dodać taką ilość jak lubi i zmieszać wszystko razem.
  4. Dodatkowe wskazówki: dzięki zmieleniu kaszy oraz pomidorów w maszynce tatar ma lekką konsystencję. Jeśli nie masz maszynki możesz delikatnie zmielić wszystkie składniki przy pomocy blendera uważając, jednak aby kasza nie była całkowicie zblendowana. Do tatara możesz dodać różne dodatki, świetnie sprawdzi się też garść czarnych oliwek, seler naciowy, gorczyca, rukiew wodna, a nawet sos sriracha ze szczypiorem. Gotową masę na tatar można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.

Ten przepis na Tatar z suszonych pomidorów pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Jadłonomia.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa