Teisen Winwns – cebulowo-ziemniaczana walijska tarta

porcji Czas przygotowania około 180minut
porcji Czas przygotowania około 180minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomocna będzie tarka z odpowiednim ostrzem, ale można również pokroić je nożem. Cebulę posiekaj drobno.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, formę do zapiekania lub brytfannkę dobrze natłuść.
  3. W tak przygotowanym naczyniu układaj naprzemiennie warstwę plastrów ziemniaków oraz warstwę cebuli, posypując każdą warstwę odrobiną soli i pieprzu oraz dodając odrobinę oleju. Kontynuuj układanie do momentu, aż naczynie będzie pełne.
  4. Ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków. Całość polej olejem lub roztopioną margaryną i przykryj całość folią aluminiową.
  5. Piecz około 1-1 ½ godziny. Czas zależy od wielkości formy i grubości ziemniaków. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia należy zdjąć folię, aby ziemniaki się zarumieniły.
  6. Tartę można ostrożnie obrócić lub podawać prosto z formy. Wierzch tarty można udekorować posiekaną cebulką dymką. To danie jest pysznym dodatkiem walijskich wegańskich klopsików.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © Rieke Petter

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa