porcji – Czas przygotowania około 180minut |
porcji – Czas przygotowania około 180minut
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g cebuli białej
- 150 ml oleju rzepakowego lub wegańskiej margaryny
- sól
- pieprz
- cebula dymka opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomocna będzie tarka z odpowiednim ostrzem, ale można również pokroić je nożem. Cebulę posiekaj drobno.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, formę do zapiekania lub brytfannkę dobrze natłuść.
- W tak przygotowanym naczyniu układaj naprzemiennie warstwę plastrów ziemniaków oraz warstwę cebuli, posypując każdą warstwę odrobiną soli i pieprzu oraz dodając odrobinę oleju. Kontynuuj układanie do momentu, aż naczynie będzie pełne.
- Ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków. Całość polej olejem lub roztopioną margaryną i przykryj całość folią aluminiową.
- Piecz około 1-1 ½ godziny. Czas zależy od wielkości formy i grubości ziemniaków. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia należy zdjąć folię, aby ziemniaki się zarumieniły.
- Tartę można ostrożnie obrócić lub podawać prosto z formy. Wierzch tarty można udekorować posiekaną cebulką dymką. To danie jest pysznym dodatkiem walijskich wegańskich klopsików.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Rieke Petter