porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 200 g naturalnego tofu
- 150 ml mleka roślinnego
- 50 ml oleju np. rzepakowego lub ryżowego
- 200 g cukru pudru
- ziarna laski wanilii
- sok wyciśnięty z 1-2 cytryn
Na poncz do biszkoptów
- 100 ml wrzątku
- 100 ml wiśniówki lub soku wiśniowego lub innego
- 2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej
Dodatki
- 500 g malin
- kilka łyżek Kakao
- kilkanaście biszkoptów kocich języczków
Składniki
Na poncz do biszkoptów
Dodatki
|
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na krem umieść w naczyniu blendera o wysokiej mocy i miksuj około 3-5 minut na najszybszych obrotach aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Spróbuj i ewentualnie dosłodź do smaku, a jeżeli po spróbowaniu czuć w dalszym ciągu posmak tofu, to dodaj więcej soku z cytryny.
- We wrzątku rozpuść kawę, wymieszaj ją z wiśniówką lub sokiem. Dno naczynia na tiramisu wyłóż biszkoptami jak najciaśniej, następnie biszkopty polej połową ponczu przy pomocy łyżki tak, aby każdy biszkopt był dokładnie namoczony.
- Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę kremu, krem obsyp kakao, a następnie ułóż warstwę malin. Na maliny ponownie wyłóż biszkopty, naponczuj je, wylej krem, obsyp kakao i ułóż ostatnią warstwę malin.
- Deser najlepiej smakuje tego samego dnia.