Tofu po syczuańsku
Ognista, aromatyczna i kolorowa – taka jest kuchnia syczuańska. Przepis na Tofu po syczuańsku to z pewnością doskonały wybór dla miłośników egzotycznych i rozgrzewających potraw.
Porcje
4porcje
Porcje
4porcje
Składniki
Tofu z warzywami:
Marynata do tofu:
Sos syczuański:
Sposób przygotowania
  1. Odsącz tofu z zalewy. Najlepiej owiń tofu w ręcznik papierowy i połóż na nim coś ciężkiego np. słoik. Dzięki temu tofu pozbędzie się nadmiaru wody. Pokrój tofu w kostkę. Wymieszaj składniki na marynatę i wrzuć do niej kostki tofu. Zapiecz wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez 10-12 minut, tak żeby kawałki tofu ułożone były w pojedynczą warstwę.
  2. Posiekaj czosnek, papryczkę pepperoni i imbir. Pokrój paprykę w kostkę i cebulę w pióra. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek, papryczkę i podsmaż przez 2-3 minuty. Dodaj paprykę, cebulę, dolej 1/2 szklanki bulionu i duś aż warzywa będą miękkie.
  3. W międzyczasie wymieszaj składniki na sos syczuański. Na patelnię dorzuć podpieczone tofu razem z marynatą i orzeszki ziemne. Dodajemy sos syczuański i zmielony pieprz syczuański (przed zmieleniem polecamy podprażyć pieprz na patelni, żeby wydobyć aromat). Gotuj na wolnym ogniu.
  4. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 1/3 szklanki bulionu warzywnego i wlej na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Gdy danie będzie stygnąć, sos jeszcze zgęstnieje. Wtedy możesz dodać jeszcze kilka łyżek bulionu/wody.
  5. Podawaj z ryżem, najlepiej jaśminowym.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Tofu po syczuańsku pochodzi z blogu pommes pommes.

Foto © pommes pommes.