średni słoik – Czas przygotowania około 10minut + 1-2 dni trzymania w lodówce |
średni słoik – Czas przygotowania około 10minut + 1-2 dni trzymania w lodówce
Składniki
- 200 g naturalnego tofu
- 150 ml oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka Oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 garść bazylii najlepiej świeżej, ewentualnie suszonej
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki
|
Przygotowanie
- W słoiku lub innym podobnym naczyniu, które można szczelnie zamknąć, wymieszaj 4 łyżki oliwy z solą. Dodaj oregano, tymianek i rozmaryn oraz posiekaną bazylię. Ząbki czosnku obierz, pokrój na ćwiartki i wraz z sokiem z cytryny dodaj do słoika. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Teraz pokrój tofu w kostkę i wrzuć do marynaty.
- Następnie wlej pozostałą część oleju do słoika tak aby wszystkie kostki tofu były zanurzone w oliwie i zamknij słoik. Ważne jest, żeby wszystkie przyprawy z tofu dobrze się wymieszały, w tym celu wstrząśnij parę razy słoikiem lub postaw go do góry nogami. Trzymaj słoik w lodówce jeden lub dwa dni tak, aby tofu nasiąknęło marynatą.
Ten przepis na Tofu w stylu »Feta« pochodzi ze strony Simply Vegan.
Foto © Simply Vegan