porcje – Czas przygotowania około 45minut |
porcje – Czas przygotowania około 45minut
Składniki
Tofu
- 2 łyżeczki oleju roślinnego neutralny
- 400 g Tofu twarde, pokrojone na 2 cm kostki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki kminku zmielony
- 1 łyżeczka Garam masala
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/8 łyżeczki czyrnej soli indyjskiej opcjonalnie
- 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Szpinak w sosie curry
- 900 g szpinaku świeży lub mrożony
- 180 ml wody
- 180 ml mleka migdałowego lub kokosowego
- 40 g orzechów nerkowca namoczone przez 15 minut w wodzie
- 6 ząbków czosnku
- kawałek imbiru około 3 cm
- 1 papryczka chili zielona, ostra
- 2 pomidory duże
- 3/4 łyżeczki soli według uznania
- 1,5 łyżeczki środka słodzącego według uznania i opcjonalnie
- 1 łyżeczka Garam masala
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kremu z orzechów nerkowca opcjonalnie, do udekorowania
- 1/4 łyżeczki płatków chili do udekorowania
Składniki
Tofu
Szpinak w sosie curry
|
Przygotowanie
- Do przygotowania tofu: podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Teraz wrzuć kostki tofu, wymieszaj i smaż dwie do trzech minut. Zredukuj ogień. Dodaj sól, kminek, czosnek, Garam masala, indyjską czarną sól i pieprz cayenne, dobrze wymieszaj by kostki tofu były równomiernie pokryte marynatą. Odstaw patelnię na bok.
- Do przygotowania szpinaku w sosie curry: wszystkie składniki oprócz kremu z orzechów nerkowca i płatków chili zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj masę do tofu na patelni i dobrze wymieszaj. Duś na średnio-małym ogniu przez około 12-15 minut by czosnek w sosie miał mniej intensywny zapach a sos pożądaną konsystencję.
- Jeśli potrzeba, dopraw jeszcze solą i przyprawami. Serwuj na gorąco i przystrój kremem z orzechów nerkowca i płatkami chili.
Ten przepis na Tofu ze szpinakiem w sosie curry pochodzi z książki »Vegane indische Küche« autorki: Richa Hingle.
Foto © Richa Hingle