Tofu ze szpinakiem w sosie curry

porcje Czas przygotowania około 45minut
porcje Czas przygotowania około 45minut
Składniki
Tofu
Szpinak w sosie curry
Składniki
Tofu
Szpinak w sosie curry
Przygotowanie
  1. Do przygotowania tofu: podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Teraz wrzuć kostki tofu, wymieszaj i smaż dwie do trzech minut. Zredukuj ogień. Dodaj sól, kminek, czosnek, Garam masala, indyjską czarną sól i pieprz cayenne, dobrze wymieszaj by kostki tofu były równomiernie pokryte marynatą. Odstaw patelnię na bok.
  2. Do przygotowania szpinaku w sosie curry: wszystkie składniki oprócz kremu z orzechów nerkowca i płatków chili zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj masę do tofu na patelni i dobrze wymieszaj. Duś na średnio-małym ogniu przez około 12-15 minut by czosnek w sosie miał mniej intensywny zapach a sos pożądaną konsystencję.
  3. Jeśli potrzeba, dopraw jeszcze solą i przyprawami. Serwuj na gorąco i przystrój kremem z orzechów nerkowca i płatkami chili.

Ten przepis na Tofu ze szpinakiem w sosie curry pochodzi z książki »Vegane indische Küche« autorki: Richa Hingle.

Foto © Richa Hingle

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa