porcji – Czas przygotowania około 15minut |
porcji – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego alternatywnie erytrolu lub ksylitolu
- 2 łyżeczki agaru
- 1 szklanka daktyli
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 tabliczka gorzej czekolady 100 g
Składniki
|
Przygotowanie
- Puszkę z mleczkiem kokosowym należy wstawić na noc do lodówki.
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny.
- Do garnuszka przełóż gęstą część mleka kokosowego (rzadką odlej – przyda się później). Dodaj 2 łyżeczki agaru, 2 łyżki masła orzechowego i 4 łyżki cukru (lub ksylitolu albo erytrolu). Podgrzej wszystko razem i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając, żeby masą się nie przypaliła.
- Masę z garnuszka przełóż do formy o wymiarach 22x22 cm (najlepiej wyłożoną folią spożywczą) i po przestygnięciu wstaw do lodówki na min. pół godziny.
- Odlej wodę z daktyli (nie wylewaj – przyda się później) i przełóż je do blendera. Dodaj sól, 2 łyżki masła orzechowego i zblenduj, w razie konieczności dodając odrobinę wody odlanej z daktyli. Powinien powstać gęsty karmel.
- Karmel wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do lodówki.
- Do garnuszka przełóż połamaną na kostki czekoladę. Dodaj kilka łyżek wody kokosowej i podgrzej powoli, mieszając, aż składniki się połączą. Polej czekoladą torcik i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Torcik można pokroić na porcje i zamrozić.