porcji |
porcji –
Składniki
Biszkopt
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 3/4 łyżki octu spirytusowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju (np. rzepakowego)
- wanilia lub ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)
Masa
- 1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego (użyć tylko stałej części)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- odrobina soku z cytryny
- 1/5 kg truskawek
- galaretka bez żelatyny
Składniki
Biszkopt
Masa
|
Przygotowanie
Biszkopt
- Mleko sojowe wymieszać z octem i odstawić na kilka minut (powinno się lekko ściąć). W tym czasie mąkę przesiać do miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię i dobrze wszystko wymieszać. Do miski powoli wlewać mleko sojowe z octem i dobrze mieszać, następnie dodać olej i również dobrze wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy i piec w 180 st. przez ok 30 minut. Wyjąć w piekarnika i ostudzić (jeśli bardzo urosło, tworząc stożek, odciąć górę).
Masa
- Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Stałą część mleczka kokosowego przełożyć do miski i dobrze zmiksować, dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Miksować jeszcze chwilę (masa powinna być lekko puszysta). Do gotowej masy dodać truskawki i lekko wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na przestudzony biszkopt. Na wierzch wyłożyć resztę truskawek. Ciasto włożyć do lodówki na 1h. W tym czasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (pół opakowania wystarczy). Galaretkę (przestudzoną) wylać na ciasto i włożyć do lodówki na kilka godzin.