Tort »leśny mech«

porcji Czas przygotowania około 1godz
porcji Czas przygotowania około 1godz
Składniki
Biszkopt
Krem
Składniki
Biszkopt
Krem
Przygotowanie
  1. Szpinak rozmróź i dokładnie odsącz, zmiel dokładnie na gładką masę.
  2. W misce połącz składniki na ciasto i zmieszaj np. przy pomocy miksera na jednolitą masę. Wlej masę do natłuszczonej tortownicy i piecz 45 min w 180 stopniach. Gdy ciasto ostygnie odkrój wierzch, który następnie zmiel w malakserze. Ciasto przekrój na pół.
  3. Mleko kokosowe musi odstać min 24 godz w lodówce więc lepiej wstaw je już dzień wcześniej do lodówki. Górną (twardą) część mleka przełóż do miski, dodaj cukier i śmietan fix. Ubij na krem. Tak przygotowanym kremem przełóż torcik zostawiając trochę kremu do rozsmarowania na boki i górę. Następnie posyp startym „mchem” górę i boki. Na wierzch połóż pestki granatu, maliny i borówki. Gotowe Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Ten przepis na Tort »leśny mech« pochodzi z blogu veganlove.

Foto © ld1976 - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa