porcji – Czas przygotowania około 1godz |
porcji – Czas przygotowania około 1godz
Składniki
Biszkopt
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka octu jabłkowego bio
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 250 ml mleka ryżowego
- 450 g mrożonego szpinaku
Krem
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1/3 szklanki cukru
- śmietan fix opcjonalnie
Składniki
Biszkopt
Krem
|
Przygotowanie
- Szpinak rozmróź i dokładnie odsącz, zmiel dokładnie na gładką masę.
- W misce połącz składniki na ciasto i zmieszaj np. przy pomocy miksera na jednolitą masę. Wlej masę do natłuszczonej tortownicy i piecz 45 min w 180 stopniach. Gdy ciasto ostygnie odkrój wierzch, który następnie zmiel w malakserze. Ciasto przekrój na pół.
- Mleko kokosowe musi odstać min 24 godz w lodówce więc lepiej wstaw je już dzień wcześniej do lodówki. Górną (twardą) część mleka przełóż do miski, dodaj cukier i śmietan fix. Ubij na krem. Tak przygotowanym kremem przełóż torcik zostawiając trochę kremu do rozsmarowania na boki i górę. Następnie posyp startym „mchem” górę i boki. Na wierzch połóż pestki granatu, maliny i borówki. Gotowe Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Ten przepis na Tort »leśny mech« pochodzi z blogu veganlove.
Foto © ld1976 - Adobe Stock