kawałki – Czas przygotowania około 55minut |
kawałki – Czas przygotowania około 55minut
Składniki
- 460 ml mleka sojowego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 410 g cukru pudru
- 80 ml oleju rzepakowego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 340 g mąki pszennej
- 60 g kakao w proszku
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- dżem morelowy
Składniki
|
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 170 °C. W misce zmieszaj mleko sojowe (o temperaturze pokojowej) z octem i odstaw na chwilę.
- Do mieszanki mleka i octu dodać cukier, olej oraz cukier waniliowy i dobrze wszystko wymieszaj.
- W oddzielnej misce i wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Połącz suche składniki z mokrymi i dobrze wymieszaj całość, do połączenia wszystkich składników. Od razu przełóż ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem (np. wegańską margaryną) i obsypaną mąką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut.
- Schłodzone ciasto przekrój na pół (tak, aby powstały dwa krążki) i rozsmaruj dżem morelowy na jednym blacie, a następnie przykryj go drugim blatem.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Luiza Puiu