| osoby – Czas przygotowania około 15minut | 
         osoby – Czas przygotowania około 15minut    
        
        Składniki    
                - 6 kromek chleba wczorajszego
- 1 filiżanka mleka roślinnego sojowego lub migdałowego
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki zastępników jaj np. nasiona chia, lnu, mąka sojowa, rozgniecionego banana
- 2 łyżki cukru lub syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
        Propozycje podania    
                
        | 
        Składniki     
 
        Propozycje podania     | 
        Przygotowanie    
                - Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem chleba i wstaw do lodówki na kilka minut. Wymieszaj ponownie i zanurz kromki chleba w cieście jedna po drugiej z obu stron. Nie zostawiaj chleba za długo w cieście, żeby nie rozmiękł.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż z obu stron, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.
- Rozłóż francuskie tosty na talerzach i udekoruj z wierzchu wedle życzenia, np. owocami lub cukrem pudrem.
Ten przepis na "Francuskie tosty" został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.
Foto: © Toa Heftiba – Unsplash
 
			