osoby – Czas przygotowania około 15minut |
osoby – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 6 kromek chleba wczorajszego
- 1 filiżanka mleka roślinnego sojowego lub migdałowego
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki zastępników jaj np. nasiona chia, lnu, mąka sojowa, rozgniecionego banana
- 2 łyżki cukru lub syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Propozycje podania
Składniki
Propozycje podania
|
Przygotowanie
- Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem chleba i wstaw do lodówki na kilka minut. Wymieszaj ponownie i zanurz kromki chleba w cieście jedna po drugiej z obu stron. Nie zostawiaj chleba za długo w cieście, żeby nie rozmiękł.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż z obu stron, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.
- Rozłóż francuskie tosty na talerzach i udekoruj z wierzchu wedle życzenia, np. owocami lub cukrem pudrem.
Ten przepis na "Francuskie tosty" został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.
Foto: © Toa Heftiba – Unsplash