porcje |
porcje –
Składniki
- 12 łyżek płatków owsianych górskich bezglutenowe - wersja bezglutenowa
- 10 suszonych daktyli
- 1 jabłko
- garść rodzynek
- garść pestek słonecznika
- 1 banan
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki mielonego sezamu
- dowolne orzechy
- wiórki kokosowe
Składniki
|
Przygotowanie
- Płatki zalej na noc w zimnej wodzie. Rano wlej do garnka kubek zimnej wody, zacznij podgrzewać garnek i w tym czasie pokrój daktyle i jabłko, wrzuć do garnka. Kiedy woda zacznie się gotować przełóż płatki owsiane, dodaj rodzynki, słonecznik i zamieszaj. Całość gotuj mieszając od czasu do czasu aż do zgęstnienia (możesz w tym czasie zmielić siemię i sezam). Pod koniec gotowania dodaj banana, po chwili także siemię, sezam i ponownie wymieszaj. Przełóż do miseczek lub głębokich talerzy, udekoruj orzechami i wiórkami kokosowymi.
Ten przepis na Ulubioną owsiankę pochodzi z blogu Jak zdrowo żyć.
Foto © Canva