Składniki
- 3 szklanki ciecierzycy ugotowana
- 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowana
- 1 szklanka pestek słonecznika w tym zmielone na mąkę do posypania formy
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka Oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju około 300 g
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiego żółtego curry
- 3 duże liście jarmużu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Składniki
|
Przygotowanie
- Liście jarmużu zanurz na chwilę we wrzątku a następnie przełóż do zimnej wody. Oderwij listki od łodyżek. Łodyżki wyrzuć. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto na odrobinie oleju rzepakowego razem ze szczyptą soli, zielem, liściem i jałowcem. Wyjmij przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj oregano, kolendrę, curry, tymianek, jarmuż i starty ząbek czosnku oraz odcedzone z oleju pomidory.
- Do miski wrzuć wszystkie składniki na pasztet oprócz słonecznika i dokładnie zmiksuj na gładko. Teraz dodaj słonecznik. Dopraw sola i pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Foremkę na pasztet wysmaruj cienko olejem i nasyp zmielony słonecznik (dla foremek aluminiowych), lub wyłóż papierem do pieczenia (dla form metalowych). Wyłóż masę, wyrównaj wierzch. Piecz około 50 minut w 180 stopniach. Wystudź, włóż do lodówki. Dobrze schłodzony lepiej się kroi.