Ulubiony pasztet wielkanocny

Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Liście jarmużu zanurz na chwilę we wrzątku a następnie przełóż do zimnej wody. Oderwij listki od łodyżek. Łodyżki wyrzuć. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto na odrobinie oleju rzepakowego razem ze szczyptą soli, zielem, liściem i jałowcem. Wyjmij przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj oregano, kolendrę, curry, tymianek, jarmuż i starty ząbek czosnku oraz odcedzone z oleju pomidory.
  2. Do miski wrzuć wszystkie składniki na pasztet oprócz słonecznika i dokładnie zmiksuj na gładko. Teraz dodaj słonecznik. Dopraw sola i pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku i dokładnie wymieszaj.
  3. Foremkę na pasztet wysmaruj cienko olejem i nasyp zmielony słonecznik (dla foremek aluminiowych), lub wyłóż papierem do pieczenia (dla form metalowych). Wyłóż masę, wyrównaj wierzch. Piecz około 50 minut w 180 stopniach. Wystudź, włóż do lodówki. Dobrze schłodzony lepiej się kroi.

Ten przepis na Ulubiony pasztet wielkanocny pochodzi z blogu Weganon.

Foto © Weganon

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa