Portionen – Czas przygotowania około 45minut |
Portionen – Czas przygotowania około 45minut
Składniki
- 200 g kalafiora pokrojony
- 160 g brokułu pokrojony
- 1 duża marchew obrana, drobno pokrojona
- 200 g pomidorów posiekane
- 1 papryka zielona lub czerwona, pokrojona
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku posiekany
- 1 cebula posiekana
- 4 cm świeży imbir drobno posiekany
- 1 papryczka chili zielona lub czerwona, drobno posiekana lub 1/2 łyżeczki czerwonych płatków chili
- 1 łyżeczka kminku zmielony
- 1 łyżeczka kolendry zmielona
- 1 łyżeczka Garam masala
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarny, zmielony
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 120 ml jogurtu sojowego lub wody
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka liści kozieradki do posypania
Składniki
|
Przygotowanie
- Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj czosnek, cebulę, imbir, chili, kminek, kolendrę, garam masala, pieprz i kurkumę. Smaż przez 2-3 minuty mieszając. Następnie dorzuć kalafior, brokuł i marchewkę. Dobrze wszystko razem wymieszaj i smaż jeszcze około 3-5 minut aż warzywa się zarumienią. Teraz dodaj pomidory, paprykę i sok z cytryny, duś około 3-5 minut aż pomidory zaczną się rozpadać.
- Stopniowo dodawaj jogurtu sojowego, wody, cukru i soli ciągle przy tym mieszając. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut aż warzywa będą ugotowane a sos miał pożądaną konsystencję. Na koniec posyp liśćmi kozieradki i serwuj z ryżem basmati lub chlebem chapati lub naan.
Inne wariacje:
- Wedyjska: szczypta asafetydy (indyjska przyprawa) zamiast czosnku i cebuli.
- Owocowa: dodaj ¼ szklanki (30g) rodzynek do pomidorów.
- Bez soi: użyj mleka kokosowego zamiast jogurtu sojowego.
Ten przepis na Veg Jalfrezi pochodzi z ksiązki kucharskiej »The Lotus and the Artichoke« autorstwa Justin P. Moore (Ventil Verlag).
Foto © Justin P. Moore