porcje – Czas przygotowania około 4godziny |
porcje – Czas przygotowania około 4godziny
Składniki
- 300 ml aquafaby wody z puszki/słoika po cieciorce
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 puszki mleczka kokosowego dobrze schłodzonego
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 400-500 g ulubionych owoców
- wanilia opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Odmierzoną wcześniej dokładnie ilość aqufaby wlej do garnka. Podgrzewaj, doprowadzając do wrzenia i gotuj przez ok 10 minut, tak aby zostało ok 150 ml płynu.
- Tak zredukowaną aquafabę schłodź w lodówce, aż będzie całkiem zimna (można wykonać redukcję dzień wcześniej).
- Do misy miksera wlej schłodzoną aqufabę i ubijaj przez 5-6 minut, aż powstanie biała, dość sztywna piana. Po tym czasie dodawaj po 1-2 łyżki cukru, po każdej porcji miksuj przez ok 2 minuty.
- Kiedy cukier zostanie całkowicie zmiksowany z pianą dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Za pomocą silikonowej szpatułki wyłóż pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc z niej okrąg o średnicy ok 24 cm. Nie formuj jej zbyt długo.
- Tak przygotowaną bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i susz przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz dalej przez 2,5 - 3 godziny.
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw do ostudzenia na pół godziny.
- Aby przygotować masę wyjmij zastygnięte mleczko kokosowe z 2 puszek i ubij z cukrem pudrem. Możesz również dodać ekstrakt z wanilii.
- Na bezę wyłóż kremem i ułóż na wierzchu ulubione owoce.
© Zdjęcie: Gulsina, Adobe Stock