porcja – Czas przygotowania około 10minut |
porcja – Czas przygotowania około 10minut
Składniki
- 200 ml śmietany sojowej którą można ubić
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 paczka usztywniacza-fix do bitej śmietany
- odrobina soku z cytryny opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Wlej śmietanę sojową do dużej miski, krótko ubij i następnie dodaj cukier waniliowy, usztywniacz-fix i sok z cytryny. Teraz ubijaj przez kilka minut w mikserze na sztywno.
- Pasuje znakomicie do domowych lodów.
- *Uwaga: nie każdą śmietanę można ubić na bitą śmietanę. Zazwyczaj powinno być napisane na opakowaniu, że nadaje się do zrobienia bitej śmietany. Może być to nie tylko sojowa śmietana, ale również i kokosowa lub ryżowa.
Ten przepis na wegańską bitą śmietanę został stworzony przez blogerkę kulinarną Anne Bohl (www.vegaensch.com) na potrzeby Tygodnia na Weganie.
Foto © FotoEmotions - Pixabay