Składniki
- 2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 szklanki mąki z tapioki
- 1 płaska łyżeczka soli
- lodowata woda dodatkowo
- łyżka do lodów dodatkowo
Składniki
|
Przygotowanie
- Orzechy nerkowca namocz wcześniej przez noc w zimnej wodzie lub 2 godziny we wrzątku. Następnie umieść je w kielichu blendera, dodaj wodę i całość miksuj do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Masę przelej do rondelka o grubym dnie i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut stale mieszając, do momentu aż masa mocno zgęstnieje.
- Nalej do miski lodowatą wodę, następnie umieść w niej kulki mozzarelli przy pomocy łyżki do lodów. Tak przygotowane kulki pozostaw w wodzie na 20 minut, następnie przełóż do solanki.
- Ważne: mąkę z tapioki nie można zastąpić żadnym innym składnikiem, to dzięki niej mozarella jest delikatna i ciągnąca.