Wegańska mozarella
Nareszcie idealna wegańska mozarella – doskonała zarówno na kanapkę, do sałatki Caprese jak i na pizze lub zapiekankę.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Orzechy nerkowca namocz wcześniej przez noc w zimnej wodzie lub 2 godziny we wrzątku. Następnie umieść je w kielichu blendera, dodaj wodę i całość miksuj do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Masę przelej do rondelka o grubym dnie i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut stale mieszając, do momentu aż masa mocno zgęstnieje.
  2. Nalej do miski lodowatą wodę, następnie umieść w niej kulki mozzarelli przy pomocy łyżki do lodów. Tak przygotowane kulki pozostaw w wodzie na 20 minut, następnie przełóż do solanki.
  3. Ważne: mąkę z tapioki nie można zastąpić żadnym innym składnikiem, to dzięki niej mozarella jest delikatna i ciągnąca.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Wegańska mozarellę pochodzi z blogu mniu mniu.

Foto © mniu mniu.