porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 250 ml mleka roślinnego np. migdałowe
- 250 ml śmietany kokosowej kupiona lub domowa; przepis w naszej bazie przepisów
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki agaru
- garść truskawek
Składniki
|
Przygotowanie
- Z laski wanilii wyjmij ziarenka, lasek nie wyrzucaj. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki poza truskawkami – dodaj też laski wanilii, które dodadzą deserowi jeszcze więcej aromatu. Podgrzej na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie garść truskawek zmiksuj na sos i odstaw.
- Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować poczekaj minutę, następnie zdejmij z ognia i rozlej do przygotowanych miseczek. Zostaw na pół godziny do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki na dwie godziny. Podawaj z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami.
Ten przepis na Wegańską panna cotta pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Jadłonomia.