porcji |
porcji –
Składniki
Spód
- 2,5 szklanki mąki z orzechów u mnie najlepiej sprawdza się mix migdałowej i z orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka słodu melasa i syrop klonowy pasują wybornie
- 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody zamiennik jednego jajka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Krem
- 20-23 namoczonych daktyli zależy od ich wielkości
- 250 ml śmietany kokosowej możecie użyć tej gęstszej części z mleka kokosowego w puszcze
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
Czekoladowa polewa
- 80 g oleju kokosowego
- pół łyżeczki wanilii w proszku
- 6 czubatych łyżeczek Kakao
- 1 łyżka słodu u mnie świetnie sprawdziła się melasa
Składniki
Spód
Krem
Czekoladowa polewa
|
Przygotowanie
Spód
- Jeżeli nie macie gotowej mąki, zmielcie orzechy w młynku/soyabelli/vitamixie, w czym Wam najwygodniej. Następnie zmielcie siemię lniane, zalejecie je wodą i poczekajcie chwilę, aż zgęstnieje. Dodajcie wszystkie składniki do miski i zacznijcie wyrabiać ciasto. Powinna wyjść Wam zwarta kulka (możecie dodać odrobinę wody w razie potrzeby). Kolejnym krokiem będzie rozwałkowanie ciasta między dwoma papierami do pieczenia. Nie martwcie się, jeżeli nie wyjdzie Wam idealny placek. Mi chyba nigdy nie wyszedł. Wszystko dopracujecie już w formie palcami. Po rozwałkowaniu zdejmijcie jeden papier i delikatnie przełóżcie ciasto do formy, Dociśnijcie ciasto palcami tak, aby całkowicie wypełniło formę. Połóżcie na wierzch papier i wsypcie ziarenka ciecierzycy lub fasoli. Włóżcie ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, Powinno być lekko zarumienione. Wyjmijcie i ostudźcie spód zanim nałożycie krem.
Krem
- Banał. Po prostu zmiksujcie wszystko w blenderze kielichowym. Przełóżcie krem na wystudzony spód i włóżcie do zamrażalnika na 30 minut.
Polewa czekoladowa
- Zagotujcie w garnku wodę. Połóżcie na garnek miskę, wlejcie do niej olej koksowy, słód i dodajcie wanilię. Cały czas mieszając powoli dodajcie kakao. Nie trzymajcie zbyt długo polewy w misce, aby się nie zagotowała. Wystarczy kilkanaście sekund. Następnie wylejcie ją na spód z kremem i rozprowadźcie równomiernie. Włóżcie na kilka minut do zamrażalnika. Na sam koniec największa przyjemność, czyli dekoracja. Użyjcie świeżych malin, malin liofilizowanych, kruszonych migdałów, czekolady, czy surowego kakao. To co lubicie najbardziej.