Składniki
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por biała część
- 1 szklanka mleka sojowego
- 6 łyżek płatków drożdżowych
- 2 ząbki czosnku
- olej/oliwa do podsmażenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego
- sól do smaku
Składniki
|
Przygotowanie
- W garnku na oleju podsmaż pokrojoną białą część pora. Dodaj podzielonego na różyczki kalafiora i brokuła, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zalej wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa), dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Do blendera przełóż kilka różyczek ugotowanego kalafiora i brokuła (z zupy), dodaj szklankę mleka sojowego, płatki drożdżowe, czosnek, mąkę ziemniaczaną, sól i biały pieprz. Zblenduj, a następnie wlej do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze przez chwilę, mieszając. W razie konieczności dodaj sól do smaku. Możesz podawać z makaronem.
Ten przepis na Wegańską zupę serową pochodzi z blogu Veganbanda.
Foto © nblxer - Adobe Stock