Wegańska zupa serowa z warzywami

Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. W garnku na oleju podsmaż pokrojoną białą część pora. Dodaj podzielonego na różyczki kalafiora i brokuła, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zalej wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa), dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  2. Do blendera przełóż kilka różyczek ugotowanego kalafiora i brokuła (z zupy), dodaj szklankę mleka sojowego, płatki drożdżowe, czosnek, mąkę ziemniaczaną, sól i biały pieprz. Zblenduj, a następnie wlej do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze przez chwilę, mieszając. W razie konieczności dodaj sól do smaku. Możesz podawać z makaronem.

Ten przepis na Wegańską zupę serową pochodzi z blogu Veganbanda.

Foto © nblxer - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa