porcje – Czas przygotowania około 20minut +minimum 3 godziny chłodzenia |
porcje – Czas przygotowania około 20minut +minimum 3 godziny chłodzenia
Składniki
- 350 g silken tofu
- 90 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 200 g wegańskiej czkolady
- sezonowe owoce
- szczypta soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Silken tofu zmiksuj na gładką masę z połową cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
- Rozpuść czekoladę w rondelku i pozwól jej ostygnąć na tyle długo, aby lekko zgęstniała. Następnie wymieszaj ją z zmiksowanym z tofu.
- Przełóż wszystko do miski i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą na noc).
- Po tym czasie wlej masę do małych miseczek i posyp pozostałym brązowym cukrem. Następnie użyj palnika, aby stworzyć chrupiącą, karmelową powierzchnię.
- Deser ten najlepiej smakuje podany z owocami.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Lennart Weibull