Wegański czekoladowy Crème Brûlée

porcje Czas przygotowania około 20minut +minimum 3 godziny chłodzenia
porcje Czas przygotowania około 20minut +minimum 3 godziny chłodzenia
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Silken tofu zmiksuj na gładką masę z połową cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  2. Rozpuść czekoladę w rondelku i pozwól jej ostygnąć na tyle długo, aby lekko zgęstniała. Następnie wymieszaj ją z zmiksowanym z tofu.
  3. Przełóż wszystko do miski i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą na noc).
  4. Po tym czasie wlej masę do małych miseczek i posyp pozostałym brązowym cukrem. Następnie użyj palnika, aby stworzyć chrupiącą, karmelową powierzchnię.
  5. Deser ten najlepiej smakuje podany z owocami.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © Lennart Weibull

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa