Wegański kopiec kreta

porcji Czas przygotowania około 30minut
porcji Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Na ciasto
Na masę
Składniki
Na ciasto
Na masę
Przygotowanie
  1. W misce połącz mleko z octem i odstaw na kilka minut, aby zgęstniało.
  2. Do kolejnej miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj cukier i wszystko wymieszaj.
  3. Do mieszanki mleka z octem dodaj roztopione masło i wymieszaj wszystko razem. Wlej powoli do suchych składników, cały czas mieszając, aż do wymieszania się składników i powstania ciasta.
  4. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm lekko natłuszcz i obsyp mąką. Wlej do niej całą masę na ciasto. Piecz w 180°C przez 45 minut. Po wyjęciu z piernika poczekaj aż ciasto ostygnie .
  5. W tym czasie możesz przygotować krem do ciasta. Stałą część puszki mleka kokosowego przełóż miski, dodaj cukier oraz sok z cytryny, wszystko ubij na sztywną i puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodaj pokrojoną w drobniutką kostkę gorzką czekoladę, całość delikatnie wymieszaj i odłuż do lodówki, aby się schłodziło.
  6. Z wystudzonego biszkoptu zetnij wierzch (tą część ciasta pokrusz do mniejszej miseczki). Ze środka wydrąż również nieco ciasta, pozostawiając około 2 centymetrowe ranty. Banany obierz ze skórki, przekrój na wzdłuż i ułóż na cieście na środku - w miejscu wydrążenia.
  7. Schłodzoną śmietankę kokosową wyłóż na bananach tworząc z niej kształt kopca. Całość obłóż rozdrobnionym ciastem, lekko je dociskając. Ciasto włóż do lodówki, aby się schłodziło (najlepiej na kilka godzin).
Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa