porcji – Czas przygotowania około 30minut |
porcji – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru brązowego lub białego
- 1,5 łyżki Kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki octu winnego np. jabłkowy
- 1/4 szklanki rozpuszcoznego roślinnego masła ok. 70 g
Na masę
- 1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego np. z Lidla lub Rossmana
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady najlepiej gorzkiej
- 2 banany
Składniki
Na ciasto
Na masę
|
Przygotowanie
- W misce połącz mleko z octem i odstaw na kilka minut, aby zgęstniało.
- Do kolejnej miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj cukier i wszystko wymieszaj.
- Do mieszanki mleka z octem dodaj roztopione masło i wymieszaj wszystko razem. Wlej powoli do suchych składników, cały czas mieszając, aż do wymieszania się składników i powstania ciasta.
- Tortownicę o średnicy ok. 20 cm lekko natłuszcz i obsyp mąką. Wlej do niej całą masę na ciasto. Piecz w 180°C przez 45 minut. Po wyjęciu z piernika poczekaj aż ciasto ostygnie .
- W tym czasie możesz przygotować krem do ciasta. Stałą część puszki mleka kokosowego przełóż miski, dodaj cukier oraz sok z cytryny, wszystko ubij na sztywną i puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodaj pokrojoną w drobniutką kostkę gorzką czekoladę, całość delikatnie wymieszaj i odłuż do lodówki, aby się schłodziło.
- Z wystudzonego biszkoptu zetnij wierzch (tą część ciasta pokrusz do mniejszej miseczki). Ze środka wydrąż również nieco ciasta, pozostawiając około 2 centymetrowe ranty. Banany obierz ze skórki, przekrój na wzdłuż i ułóż na cieście na środku - w miejscu wydrążenia.
- Schłodzoną śmietankę kokosową wyłóż na bananach tworząc z niej kształt kopca. Całość obłóż rozdrobnionym ciastem, lekko je dociskając. Ciasto włóż do lodówki, aby się schłodziło (najlepiej na kilka godzin).