Wegański miodownik

Składniki
Masa daktylowa:
Ciasto:
Masa budyniowa:
Polewa czekoladowa:
Składniki
Masa daktylowa:
Ciasto:
Masa budyniowa:
Polewa czekoladowa:
Przygotowanie
Masa daktylowa:
  1. Wyjmij pestki z daktyli, umieść w misce lub blenderze kielichowym. Dolej około 1/2 szklanki gorącej wody i zblenduj na masę o konsystencji dżemu. Dolej odrobinę więcej wody jeśli trzeba.
Ciasto:
  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj wegańską margarynę i przy użyciu rąk rozdrabnij składniki, aż powstanie kruszonka. Dodaj syrop klonowy , 1 łyżkę masy daktylowej oraz ekstrakt waniliowy. Uformuj gładkie ciasto i podziel je na trzy części. Piekarnik rozgrzej do 180 C. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej 1/3 ciasta (można je rozwałkować). Pieczemy około 10-15 minut. Ciasto powinno być brązowo- złote, w środku upieczone, ale miękkie. Po wyjęciu z piekarnika zrobi się twardsze. Powtórz tak z pozostałymi dwoma kawałkami.
Masa budyniowa:
  1. Nerkowce, mleko kokosowe, syrop klonowy i sok z cytryny zblenduj na gładką masę. Dodaj szczyptę soli. Spróbuj i dodaj ewentualnie więcej syropu i/lub cytryny. Wsyp budyń, ponownie zblenduj. Następnie przelej do garnka i na małym ogniu podgrzej, aż masa zacznie gęstnieć, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia.
Składanie ciasta:
  1. Kiedy spody wystygną - możesz przystąpić do składania miodownika. Przygotuj polewę poprzez rozpuszczenie czekolady z dodatkiem oleju. W tej samej formie w której pieczone było ciasto ułóż pierwszy spód. Masy można nałożyć w dwóch konfiguracjach albo jedna warstwa cała budyniowa, druga cała daktylowa, albo w każdej z dwóch warstw zarówno budyń jak i daktyle. Jak wolisz. Wersja 1: na pierwszy spód wyłóż cała masę budyniową, nakryj drugim i wyłóżna niego 1/2 masy daktylowej. Przykryj trzecim spodem, rozsmaruj pozostałą masę daktylową. Posyp orzeszkami. Polej roztopioną czekoladą. Wersja 2: Na pierwszy spód nałóż 1/3 daktyli, następnie 1/2 masy budyniowej, przykryj drugim spodem. Ponownie nałóż najpierw 1/3 masy daktylowej oraz 1/2 masy budyniowej. Przykryj 3 spodem. Wyłóż ostatnią część masy daktylowej, posyp orzeszkami i polej czekoladą. Masa budyniowa potrzebuje trochę czasu w lodówce, żeby stężeć, dlatego więc lepiej układać warstwy w formie tak, żeby przypadkiem nie wydostała się poza ciasto. Przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.
  2. Dodatkowa wskazówka: najlepiej użyj świeżych daktyli lub typu Medjol - są bardziej miękkie, mięsiste i łatwiej uzyskać z nich gładką masę. Niektóre suszone daktyle mogą wymagać nawet parę minut podgotowania, żeby łatwiej je było zblendować.

Ten przepis na Wegański miodownik pochodzi z blogu pommes pommes.

Foto © pommes pommes.

 

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa