Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka roślinnego np. sojowe
- 400 g jogurtu sojowego naturalnego
- 1 opakowanie cukru waniliowego ewentualnie pasta lub ekstrakt
- sok z 1 cytryny
- 8 łyżek erytrolu ewentualnie cukier lub ksylitol - odpowiednio mniej
- 3 łyżki oleju kokosowego 2 do masy i 1 do spodu
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka daktyli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- dżem malinowy polewa-do posmarowania
- płatki migdałowe/owoce ewentualnie do ozdoby
Składniki
|
Przygotowanie
- Płatki owsiane podpraż na suchej patelni, aż się zarumienią i zaczną wydzielać zapach ciasta. Daktyle gotuj na parze przez kilka minut, żeby zmiękły. W malakserze umieść płatki owsiane, daktyle, cynamon i czubatą łyżkę oleju kokosowego. Blenduj, aż powstanie plastyczna masa (jeżeli masa się kruszy zamiast sklejać, dodaj 1-2 łyżki wody). Masą wykładam tortownicę (u mnie 21 cm) wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki.
- Kaszę bardzo dokładnie przepłucz wodą, zalej 2,5 szklanki mleka roślinnego i gotuj do miękkości (15-20 minut). Do gorącej kaszy dodaj jogurt, wanilię, sok z cytryny, dwie czubate łyżki oleju kokosowego i posłodź. Zblenduj na gładką masę i wylej na przygotowany spód. Po przestygnięciu wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posmaruj dżemem malinowym.
- Dodatkowa wskazówka: przy tych proporcjach masa jest bardzo lekka, delikatna i aksamitna, tak jak przy jogurtowych ciastach na zimno. Jednak jeśli nie masz mocnego blendera, to lepiej dodaj mniej jogurtu, żeby nie było ryzyka, że ciasto nie stężeje odpowiednio mocno.
Ten przepis na Wegański sernik jogurtowy pochodzi z bloga Veganbanda.
Foto © Veganbanda.