Składniki
- 2 kostki tofu naturalnego kostka po 180 g
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/3 szklanki mleka roślinego
- sok z 1 cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml oleju roślinnego
- 7 łyżek cukru lub ksylitol/syrop z agawy/klonowy
- 200 g rodzynek
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Składniki
|
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, zalej mlekiem roślinnym i gotuj około 15-20 minut (aż będzie bardzo miękka). Tofu pokrój w kostkę i dodaj do kaszy. Dodaj olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, posłodź i zblenduj wszystko razem. Następnie dodaj rodzynki i wymieszaj.
- Masę wyłóż do wysmarowanej olejem tortownicy (o średnicy 21 cm). Piecz około 40 minut w 180 stopniach.
- Czekoladę roztop z czterema łyżkami mleka roślinnego lub wody i polej nią ciasto. Poczekaj aż wystygnie - i gotowe!
Ten przepis na Wegański sernik wiedeński pochodzi z blogu Veganbanda.
Foto © Veganbanda.