Wegański sos serowy

ml
ml
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Do garnka wlej 2 łyżki oleju. W szklance wymieszaj dokładnie mąkę z mlekiem. Dolej do oleju, dodaj płatki drożdżowe i gotuj na małym ogniu. Dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Dodaj musztardę, czosnek, pieprz i sól. Gotuj jeszcze około 3 minut na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnięć. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
  2. Sos po wystygnięciu jeszcze trochę zgęstnieje. Jeśli masz ochotę na bardziej płynną wersję wystarczy, że dolejesz trochę mleka.

Ten przepis na Wegański sos serowy pochodzi z blogu pommes pommes.

Foto © Africa Studio - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa