Składniki
- 1 szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc w wodzie
- 1/4 szklanki płatków drożdżowych
- 1/4-1/3 szklanki wody z ogórków kiszonych
- 1/4-1/3 szklanki mleka roślinnego niesłodzone
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- sól
- czarny pieprz
- 5 rzodkiewek
- 1 cebulka dymka
- garść posiekanego szczypiorku
Składniki
|
Przygotowanie
- Odcedź namoczone orzechy. Przełóż do kielicha blendera, dodaj wszystkie składniki poza rzodkiewką i ziołami, a następnie rozpocznij blendowanie. Co jakiś czas zeskrob serek ze ścianek blendera i blenduj znowu do momentu, aż uzyskasz gładki krem.
- Posiekaj rzodkiewki, dymkę i szczypiorek w drobną kostkę i wymieszaj z twarożkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw na godzinę do lodówki.
- Dodatkowe wskazówki: podstawą wegańskiego twarożku są dwa składniki – płatki drożdżowe i sok z cytryny. Ten pierwszy dodaje twarożkowi serowego posmaku, ten drugi go zakwasza i zmienia z orzechowej pasty w roślinny serek. Zakwaszając twarożek dobrze jest użyć zarówno soku z cytryny jak i wody z ogórków kiszonych. Dzięki temu twarożek jest idealnie zakwaszony, lekko słony i ma wspaniały aromat kopru oraz czosnku. Jeśli nie masz jednak pod ręką kiszonych ogórków dodaj więcej soku z cytryny. Jeśli tuż po przygotowaniu twarożek będzie lekko słodki i zbyt orzechowy nie przejmuj się, po godzinie w lodówce przegryzie się, zakwasi i będzie smakował dokładnie tak, jak powinien.
Ten przepis na Wegański twarożek pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Canva