porcje – Czas przygotowania około 10 minut |
porcje – Czas przygotowania około 10 minut
Składniki
- 500 gramów jogurtu sojowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek pietruszki
- 0,5 cebuli
- 0,5 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 ząbka czosnku
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Dzień wcześniej ostrożnie wlej jogurt sojowy na bardzo cienkie sito kuchenne, nie mieszając go wcześniej i pozostaw do odsączenia na noc w lodówce.
- W międzyczasie drobno posiekaj zioła i obraną cebulę i wymieszaj w misce z odsączonym jogurtem sojowym i octem balsamicznym. Dodaj oliwę z oliwek, aby uzyskać kremową konsystencję. Rozdrobnić czosnek szerokim nożem przy użyciu odrobiny soli i dodać do mieszanki. Doprawić solą i pieprzem.
- Dip pasuje bardzo dobrze do pieczonych ziemniaków.
Ten przepis na Wegański twarożek ziołowy pochodzi z książki "Vegan kochen für alle" autorstwa Björn Moschinski
Foto © Florian Bolk und André Wagenzik