Wegański twarożek
Nie wyobrażasz sobie śniadania bez twarożku? Proponujemy przepis na Wegański twarożek z orzechów nerkowca, który w smaku łudząco przypomina konwencjonalny serek wiejski. Jego sekret tkwi w dodaniu płatków drożdżowych i garści świeżych ziół.
Czas przygotowania
30minut
Czas przygotowania
30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Odcedź namoczone orzechy. Przełóż do kielicha blendera, dodaj wszystkie składniki poza rzodkiewką i ziołami, a następnie rozpocznij blendowanie. Co jakiś czas zeskrob serek ze ścianek blendera i blenduj znowu do momentu, aż uzyskasz gładki krem.
  2. Posiekaj rzodkiewki, dymkę i szczypiorek w drobną kostkę i wymieszaj z twarożkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Dodatkowe wskazówki: podstawą wegańskiego twarożku są dwa składniki – płatki drożdżowe i sok z cytryny. Ten pierwszy dodaje twarożkowi serowego posmaku, ten drugi go zakwasza i zmienia z orzechowej pasty w roślinny serek. Zakwaszając twarożek dobrze jest użyć zarówno soku z cytryny jak i wody z ogórków kiszonych. Dzięki temu twarożek jest idealnie zakwaszony, lekko słony i ma wspaniały aromat kopru oraz czosnku. Jeśli nie masz jednak pod ręką kiszonych ogórków dodaj więcej soku z cytryny. Jeśli tuż po przygotowaniu twarożek będzie lekko słodki i zbyt orzechowy nie przejmuj się, po godzinie w lodówce przegryzie się, zakwasi i będzie smakował dokładnie tak, jak powinien.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Wegański twarożek pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Canva