Składniki
- 400 g pełnotłustego mleka kokosowego 1 puszka
- 3 łyżeczki agaru
- 3 łyżki mąki z tapioki
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywne
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub musztardy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Składniki
|
Przygotowanie
- Do garnka wlej mleko kokosowe (stała i ciekła część) dodaj agar i intensywnie za pomocą trzepaczki wymieszaj, następnie rozpocznij podgrzewanie ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia i utrzymaj około 2 minut (aktywowanie agaru), dodaj tapiokę, zmniejsz grzanie i intensywnie mieszaj przez około minutę (masa gęstnieje i staje się ciągnąca) dodaj pozostałe składniki, intensywnie mieszaj przez około minutę, sprawdź smak i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
- Naczynie, do którego przelejesz ser, wysmaruj olejem, przełóż ser i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Ten przepis na Wegański ser żółty pochodzi z blogu Weganon.
Foto © Sitriel - Adobe Stock