porcje – Czas przygotowania około 25minut |
porcje – Czas przygotowania około 25minut
Składniki
- 3 wegańskie kiełbaski sojowe
- 1 opakowanie frytek lub własnej roboty
- 1 papryka czerwona
- 1 marchew
- 400 g pomidorów
- 5 łyżeczek curry w proszku
- 1 łyżka chili w proszku
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 szklanki białego wina
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżeczki syropu ryżowego klonowego lub daktylowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 szalotki
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól
Składniki
|
Przygotowanie
- Obierz szalotkę, pokrój na drobne kawałki i smaż na patelni od dwóch do trzech minut na średnim ogniu z odrobiną oleju roślinnego, aż do uzyskania przezroczystości.
- Dodaj passatę pomidorową i smaż od jednej do dwóch minut w celu uzyskania lekko palonego smaku.
- Obierz paprykę i marchewkę i pokrój na małe kawałki.
- Smaż warzywa na patelni, na średnim ogniu od trzech do czterech minut. Podlewaj białym winem.
- Włóż frytki do piekarnika i przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dodaj pomidory, wymieszaj wszystko i gotuj sos przez około dziesięć minut. W międzyczasie dopraw sos - curry, chilli, pieprzem kajeńskmi, octem, syropem ryżowy, sosem sojowym i odrobiną soli.
- Zmiksuj krótko przy pomocy blendera ręcznego i dopraw do smaku.
- Podsmaż kiełbaski, każdą oddzielnie z obu stron, aż do uzyskania złotobrązowego koloru i pokrój na kawałki, następnie podawaj z sosem curry i frytkami. Currywurst gotowe!
Ten przepis na Wegańskie currywurst z frytkami pochodzi z bloga Vegan isst grün
Foto © Vegan isst grün