słoiczek – Czas przygotowania około 15minut |
słoiczek – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 18 pieczarek małych, pokrojonych
- 400 gramów soczewicy ugotowanej
- 150 gramów orzechów włoskich prażonych
- 2 łyżki purre z czerwonego buraka lub zmiksowanego
- 1 szalotka poszatkowana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki koniaku
- 2 ząbki czosnku w plasterkach
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki szałwi
- 1 łyżka wegańskiego masła opcjonalnie
- szczypta soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Pokrojoną szalotkę usmażyć na oliwie z oliwek z odrobiną soli aż się zeszkli. Następnie dodać ząbki czosnku i krótko usmażyć. Kolejno dodaj poćwiartowane grzyby i usmaż je. W końcu wymieszaj wszystko z tymiankiem, rozmarynem i szałwią oraz podlej koniakiem.
- Podsmażone składniki umieść razem z soczewicą, orzechami włoskimi i sosem sojowym w mikserze i zmiksuj w trybie pulsacyjnym na krem. Następnie krótko wymieszaj z puree z buraka.
- Gotową pastę można przełożyć do słoika. W razie potrzeby pokryć warstwą masła wegańskiego.
Ten przepis i video pochodzi z bloga BOSH!
Foto © BOSH!