porcje – Czas przygotowania około 30 minut |
porcje – Czas przygotowania około 30 minut
Składniki
Klopsy
- 400 g tofu naturalnego
- 3 łyżki pietruszki posiekanej
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka skórki z cytryny startej
- 1 łyżka zamiennika z jajka np. zmielone siemię lniane, mąki z ciecierzycy zmieszanej z podwójną ilością wody
- 2 łyżki musztardy ostrej
- 500 ml bulionu warzywnego
Sos
- 2 łyżki wegańskiego masła albo margaryny
- 2 łyżki mąki
- 150 ml śmietanki sojowej lub owsianej
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 60 kaparów
Składniki
Klopsy
Sos
|
Przygotowanie
- Do przygotowania klopsów, rozdrobnij tofu widelcem i wymieszaj z pozostałymi składnikami z wyjątkiem wywaru warzywnego. Ciasto nie powinno być zbyt miękkie, w przeciwnym razie klopsiki rozpadną się podczas gotowania. W razie potrzeby wystarczy dodać trochę mąki.
- Teraz uformuj kulki z ciasta wielkości piłeczki do ping- ponga i gotuj je w wywarze roślinnym przez 10 minut. Następnie wyjmij klopsiki z bulionu i odstaw na bok. Nie wylewaj bulionu, ponieważ jest on nadal potrzebny do przygotowania sosu.
- Do przygotowania sosu, roztop masło i wymieszaj je z mąką. Stopniowo podlewaj (zdeglazuj) mieszankę bulionem warzywnym i ciągle mieszaj. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj śmietanę, sok z cytryny i kapary. Na końcu podgrzej klopsiki w sosie.
- Z klopsami szczególnie dobrze komponują się gotowane ziemniaki.
Ten przepis na Wegańskie klopsy po królewiecku został opracowany na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.
Foto © Minadezhda – Shutterstock