porcje – Czas przygotowania około 20minut |
porcje – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
- 250 g granulatu sojowego
- 85 g glutenu pszennego w proszku zwanego również "seitanem"
- 50 g mąki orkiszowej
- 75 ml bulionu warzywnego
- 270 ml wody
- 70 g musztardy ostrej
- 20 g koncentratu pomidorowego
- rozmaryn
- majeranek
- mielony kminek
- 1 garść okruchów chleba
Składniki
|
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce i pozostaw na 15 minut.
- Zmocz ręce, co znacznie ułatwi ugniatanie masy. Ponownie dobrze zagnieć, a w razie potrzeby użyj wody lub kawałków chleba, aby masę zagęścić lub sprawić, aby była bardziej wilgotna. Mieszanka powinna być dość wilgotna.
- Gotowe wegańskie mięso mielone można zamrozić lub natychmiast poddać dalszej obróbce.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Luiza Puiu