porcji – Czas przygotowania około 30minut |
porcji – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 400 g tofu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanki cukru np. trzcinowego
- olej do smażenia (ok 0,5 litra lub więcej)
Składniki
|
Przygotowanie
- Tofu dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Następnie zblenduj razem z mlekiem roślinnym, cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę.
- W misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj do tego masę z tofu i zagnieć wszystko razem, tak aby powstało ciasto. Gdyby było zbyt suche, to dodaj trochę mleka, jeśli zbyt mokre to mąki
- Ciasto przełóż na blat, podziel na kilka części, następnie pierwszą z nich rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Szklanką wykrój placki, a w środku dziurkę zrób kieliszkiem (resztę ciasta dołącz do kolejnej porcji). Tak samo postępuj z kolejnymi częściami.
- Tak powstałe oponki smaż na średnio rozgrzanym oleju do jasnobrązowego koloru z obu stron. Gotowe układaj na ręczniku papierowym do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu. Gotowe i przestygnięte można posypać cukrem pudrem.