sztuk – Czas przygotowania około 1godzina plus czas na wystygnięcie donutów |
sztuk – Czas przygotowania około 1godzina plus czas na wystygnięcie donutów
Składniki
Donuty
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cuku trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,25 szklanki banana rozgniecionego
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
dodatkowo
Składniki
Donuty
Polewa czekoladowa
dodatkowo
|
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Do dużej miski przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.
- W osobnej misce połącz mleko z octem, po 2 minutach dodaj bananowe puree oraz olej. Mokre składniki dodaj do suchych i szybko wymieszaj jedynie do połączenia składników.
- Ciastem napełnij foremkę do donutów, w tym celu ciasto najlepiej przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka
- Formę przelóż do nagrzanego piekarnika, piecz przez 12-15 minut, następnie blaszkę wyciągij i odstaw do przestygnięcia, po tym czasie delikatnie wyciągnij donuty na metalową kratkę aby zupełnie wystygły.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
- Wystudzone donuty zanurz w solidnej ilości czekolady, wierzch posyp wiórkami kokosowymi.