Wegańskie pieczone donuty bananowe z czekoladą

sztuk Czas przygotowania około 1godzina plus czas na wystygnięcie donutów
sztuk Czas przygotowania około 1godzina plus czas na wystygnięcie donutów
Składniki
Donuty
Polewa czekoladowa
Składniki
Donuty
Polewa czekoladowa
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz mleko z octem, po 2 minutach dodaj bananowe puree oraz olej. Mokre składniki dodaj do suchych i szybko wymieszaj jedynie do połączenia składników.
  4. Ciastem napełnij foremkę do donutów, w tym celu ciasto najlepiej przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka
  5. Formę przelóż do nagrzanego piekarnika, piecz przez 12-15 minut, następnie blaszkę wyciągij i odstaw do przestygnięcia, po tym czasie delikatnie wyciągnij donuty na metalową kratkę aby zupełnie wystygły.
  6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
  7. Wystudzone donuty zanurz w solidnej ilości czekolady, wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

Ten przepis na Pieczone donuty bananowe z czekoladą pochodzi bloga MniuMniu

Foto © MniuMniu

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa