Wegańskie walijskie klopsiki

kulek Czas przygotowania około 40minut
kulek Czas przygotowania około 40minut
Składniki
Na sos
Składniki
Na sos
Przygotowanie
  1. Granulat sojowy namocz w wywarze zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli używasz gotowego mięsa mielonego – lekko go podsmaż) Cebulę drobno pokrój, a szałwię dobrze posiekaj.
  2. Cebulę usmaż na oleju na dużej patelni, aż stanie się szklista. Podsmażoną cebulę wymieszaj dokładnie w misce z granulatem lub wegańskim mięsem mielonym, mąką i przyprawami.
  3. Uformuj klopsiki. Gdyby masa okazała się zbyt wilgotna należy włożyć masę do ściereczki i wycisnąć z niej wodę. Uformowane klopsiki umieść na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu i usmaż na złoty kolor.
  4. Cebulę do sosu podsmaż na osobnej patelni, aż się lekko zarumieni. Nie należy smażyć ich razem z klopsikami, ponieważ woda z cebuli może spowodować ich zmiękczenie. Zmniejsz ogień i dodaj mąkę, a następnie stopniowo dolewaj bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj płatki drożdżowe oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak powstałym sosem zalej klopsiki.
  5. Klopsiki tradycyjnie podaje się z tłuczonymi ziemniakami i groszkiem, ale także gotowanymi na parze porami i kapusta lub walijską tartą cebulową.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: Riekie Petter

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa