kulek – Czas przygotowania około 40minut |
kulek – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 200 g granulatu sojowego alternatywnie wegańskie mięso mielone
- 400 ml wywaru warzywnego można pominąć przy przygotowaniu klopsików z gotowego wegańskiego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu Worcester
- 2 liście szławii najelpiej świeże
- 1/2 łyżki gałki muszkatołowej otartej
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Na sos
- 2 łyżki oleju
- 4 cebule białe
- 1 łyżeczka mąki jako zagęszczenie sosu
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 600 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Składniki
Na sos
|
Przygotowanie
- Granulat sojowy namocz w wywarze zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli używasz gotowego mięsa mielonego – lekko go podsmaż) Cebulę drobno pokrój, a szałwię dobrze posiekaj.
- Cebulę usmaż na oleju na dużej patelni, aż stanie się szklista. Podsmażoną cebulę wymieszaj dokładnie w misce z granulatem lub wegańskim mięsem mielonym, mąką i przyprawami.
- Uformuj klopsiki. Gdyby masa okazała się zbyt wilgotna należy włożyć masę do ściereczki i wycisnąć z niej wodę. Uformowane klopsiki umieść na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu i usmaż na złoty kolor.
- Cebulę do sosu podsmaż na osobnej patelni, aż się lekko zarumieni. Nie należy smażyć ich razem z klopsikami, ponieważ woda z cebuli może spowodować ich zmiękczenie. Zmniejsz ogień i dodaj mąkę, a następnie stopniowo dolewaj bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj płatki drożdżowe oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak powstałym sosem zalej klopsiki.
- Klopsiki tradycyjnie podaje się z tłuczonymi ziemniakami i groszkiem, ale także gotowanymi na parze porami i kapusta lub walijską tartą cebulową.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: Riekie Petter