Wegańskie żeberka BBQ

Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Chlebowiec odsącz z zalewy, każdy kawałek pozbaw twardej części i delikatnie rozdziel pozostałe, całość umieść w misce i zalej zimną wodą. Za pomocą dłoni rozdziel na mniejsze kawałki i całość wypłucz. Kawałki chlebowca odsącz najlepiej na gazie, tak aby pozbyć się jak największej ilości płynu. Odsączony chlebowiec umieść w dużej misce i dodaj wszystkie składniki poza glutenem, dokładnie wymieszaj następnie stopniowo dosypuj gluten, cały czas mieszając najlepiej przy pomocy dłoni.
  2. Foremkę żaroodporną o wymiarach ok. 22x22cm posmaruj olejem i wyłóż całą masę, delikatnie dociskając. Sos barbecue połącz z olejem i obficie posmaruj nim wierzch naszych żeberek, pozostawiając połowę sosu
  3. Całość piecz w 180 stopniach C przez 30 minut, po tym czasie delikatnie przewróć ciasto i podziel na 16 równych prostokątnych części. Wierzch ponownie posmaruj pozostałym sosem barbecue i ponownie piecz przez 15-20 minut. Upieczone żeberka opcjonalnie możesz ponownie posmarować sosem barbecue.
  4. Wegańskie żeberka idealnie nadają się również do przyrządzenia na grillu.

Ten przepis na Wegańskie żeberka BBQ pochodzi z blogu mniu mniu.

Foto © mniu mniu.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa