Składniki
- 1 puszka młodego chlebowca »jackfruit« puszka=540 g, chlebowiec powinien być w słonej zalewie
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki sosu barbecue dobrej jakości
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 i 1/2 szklanki glutenu pszennego
- 1/2 szklanki sosu barbecue dodatkowo
- 1/4 szklanki oleju
Składniki
|
Przygotowanie
- Chlebowiec odsącz z zalewy, każdy kawałek pozbaw twardej części i delikatnie rozdziel pozostałe, całość umieść w misce i zalej zimną wodą. Za pomocą dłoni rozdziel na mniejsze kawałki i całość wypłucz. Kawałki chlebowca odsącz najlepiej na gazie, tak aby pozbyć się jak największej ilości płynu. Odsączony chlebowiec umieść w dużej misce i dodaj wszystkie składniki poza glutenem, dokładnie wymieszaj następnie stopniowo dosypuj gluten, cały czas mieszając najlepiej przy pomocy dłoni.
- Foremkę żaroodporną o wymiarach ok. 22x22cm posmaruj olejem i wyłóż całą masę, delikatnie dociskając. Sos barbecue połącz z olejem i obficie posmaruj nim wierzch naszych żeberek, pozostawiając połowę sosu
- Całość piecz w 180 stopniach C przez 30 minut, po tym czasie delikatnie przewróć ciasto i podziel na 16 równych prostokątnych części. Wierzch ponownie posmaruj pozostałym sosem barbecue i ponownie piecz przez 15-20 minut. Upieczone żeberka opcjonalnie możesz ponownie posmarować sosem barbecue.
- Wegańskie żeberka idealnie nadają się również do przyrządzenia na grillu.