Składniki
- 1 puszka białej fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 2 liście laurowe
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 goździk
- 1 jałowiec
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Cebulę posiekaj w kostkę, jabłko obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smaż na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota a jabłka miękkie.
- W międzyczasie fasolę odcedź, opłucz i zmiksuj przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i ¼ szklanki zimnej wody, odstaw.
- Z podsmażonej cebulki i jabłka wyłów przyprawy, z którymi wszystko się smażyło. Dodaj to wszystko do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i jabłek powinny być wyczuwalne. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu w lodówce.
Ten przepis na Wege smalec z jabłkiem pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Jadłonomia.