porcji – Czas przygotowania około 5godzin |
porcji – Czas przygotowania około 5godzin
Składniki
Wywar:
- 2,5 l zimnej wody
- 2 duże cebule
- kawałek imbiru około 50 g
- 4 marchewki
- 1/2 małego selera
- 1/4 korzenia pietruszki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duża gwiazdka anyżu lub 2 małe
- 1 laska cynamonu
- 7 goździków
- 1 łyżeczka kopru włoskiego ziarna
- 1 łyżeczka kolendry ziarna
- mały kawałek papryczki chili bez pestek
- 5-8 łyżek sosu sojowego
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju
- sól
Do podania:
- 2 opakowania makaronu ryżowego
- 2 opakowania boczniaków
- 2 kostki Tofu
- 2-3 limonki
- 1 mała papryczka chili
- garść świeżej mięty
- garść świeżej kolendry
- garść kiełków
- świeża dymka pokrojona na krążki
- olej do smażenia
Składniki
Wywar:
Do podania:
|
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 225 stopni. Cebule i imbir wyszoruj, a następnie przekrój na pół. Ułóż warzywa na blasze do pieczenia skórą do dołu i delikatnie posmaruj wierzch warzyw łyżeczką oleju. Wsuń warzywa do piekarnika na najwyższą półkę i piecz przez około 10 minut lub do momentu, aż cebule i imbir nie będą mocno spieczone.
- Pozostałe warzywa obierz i zostaw w całości. Do dużego garnka dodaj warzywa, spieczone cebule i imbir oraz wszystkie przyprawy poza cukrem, solą i sosem sojowym. Zalej wodą i gotuj na bardzo małym ogniu przez przynajmniej 3-4 godziny.
- Gotowy wywar odcedź, wyciskając warzywa aby uzyskać tak dużo płynu, jak tylko się da.
- Teraz najważniejszy moment, czyli doprawienie gotowego wywaru. Wlej sos sojowy, dodaj 2 łyżeczki soli i spróbuj. Następnie dodaj po sporej szczypcie soli oraz po sporej szczypcie brązowego cukru, dopóty, dopóki bulion nie będzie miał idealnej głębi smaku. W razie potrzeby dodaj też kilka łyżek sosu sojowego więcej. Bulion powinien być pełen umami, słony, aromatyczny z głębokim, lekko słodkawym smakiem.
- Przygotuj dodatki do zupy: boczniaki pokrój w cienkie paski, tofu pokrój w grube paski i podsmaż wszystko na patelni na małej ilości oleju. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu.
- Do każdej czarki nałóż sporo makaronu ryżowego, paski boczniaków oraz tofu i wszystko zalej gorącym bulionem. Podawaj ze świeżymi ziołami, kiełkami, ćwiartkami limonki i kilkoma paseczkami chili.
Ten przepis na Wegetariańską zupę Pho pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © JoannaTkaczuk - Adobe Stock