porcje – Czas przygotowania około 1godziny |
porcje – Czas przygotowania około 1godziny
Składniki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 800 g ziemniaków
- 500 g brukselki
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 200 ml śmietany owsianej lun inna roślinna śmietana
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka papryki w proszku słodka papryka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- gałązka rozmarynu
- 3 kromki chleba tostowego pełnoziarnisty, ciemny, wegański
- 30 g orzechów włoskich
Składniki
|
Przygotowanie
- Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Ziemniaki również obierz i pokrój na około 2 cm kawałki. Brukselkę wyczyść, umyj i przepołów.
- Cebulę i czosnek zeszklij na dwóch łyżkach oleju rzepakowego. Dodaj ziemniaki i brukselkę i smaż około 5 minut. Następnie wlej śmietanę owsianą i bulion warzywny, dorzuć warzywa, dopraw papryką w proszku, solą i pieprzem, po czym przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia.
- Umyj rozmaryn, strząśnij, oderwij listki i drobno je posiekaj. Chleb tostowy drobno pokrój i wraz z rozmarynem i resztą oleju (3 łyżki) w ... drobno rozdrobnij do postaci kruszonki. Dopraw kruszonkę solą i pieprzem. Posiekaj orzechy i dodaj do kruszonki. Następnie posyp zapiekankę tak przygotowaną kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowo-dolny poziom i piecz około 30 minut.