Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

porcje Czas przygotowania około 1godziny
porcje Czas przygotowania około 1godziny
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Ziemniaki również obierz i pokrój na około 2 cm kawałki. Brukselkę wyczyść, umyj i przepołów.
  2. Cebulę i czosnek zeszklij na dwóch łyżkach oleju rzepakowego. Dodaj ziemniaki i brukselkę i smaż około 5 minut. Następnie wlej śmietanę owsianą i bulion warzywny, dorzuć warzywa, dopraw papryką w proszku, solą i pieprzem, po czym przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia.
  3. Umyj rozmaryn, strząśnij, oderwij listki i drobno je posiekaj. Chleb tostowy drobno pokrój i wraz z rozmarynem i resztą oleju (3 łyżki) w ... drobno rozdrobnij do postaci kruszonki. Dopraw kruszonkę solą i pieprzem. Posiekaj orzechy i dodaj do kruszonki. Następnie posyp zapiekankę tak przygotowaną kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowo-dolny poziom i piecz około 30 minut.

Ten przepis na Zapiekankę ziemniaczaną z brukselką pochodzi ze strony tegut...

Foto © tegut...

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa