Zucca al forno-pieczona dynia owijana „szynką parmeńską”

porcje Czas przygotowania około 1godzina + marynowanie dyni przez noc
porcje Czas przygotowania około 1godzina + marynowanie dyni przez noc
Składniki
Dynia
"Szynka Parmeńska"
Składniki
Dynia
"Szynka Parmeńska"
Przygotowanie
  1. Dynie umyć, pokroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w pióra.
  2. Ksylitol, musztardę, oliwę, sól i cynamon zmieszać w naczyniu, zalać pióra z dyni i zamarynować (jeśli mamy czas to najlepiej przez noc). Upiec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez ok. 12 min.
  3. Sos sojowy, wodę, sos worchester i buraka w proszku połączyć i zmieszać trzepaczką.
  4. Papier ryżowy ułożyć warstwami na talerzu jedna na drugiej, zalać powstałą zalewą na 10 min. Po tym czasie ewentualny nadmiar zalewy odlać i tak powstałą "szynkę" smarować z obu stron oliwą, następnie pokroić w paski i owinąć upieczoną dynię.

Ten przepis na ZUCCA AL FORNO - pieczoną dynię owijaną 'szynką parmeńską' przygotowała Maja Wirowska dla Leonardo Verde

Foto: © Magdalena Kata

 

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa