porcje – Czas przygotowania około 1godzina + marynowanie dyni przez noc |
porcje – Czas przygotowania około 1godzina + marynowanie dyni przez noc
Składniki
Dynia
- 1 dynia Hokkaido
- 5 łyżek ksylitolu
- 5 łyżek musztardy francuskiej
- 3 łyżki oliwy
- duża szczypta soli
- duża szczypta cynamonu
"Szynka Parmeńska"
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka wegańskiego sosu worchester
- 0,25 łyżki buraka w proszku
- 3 arkusze papieru ryżowego z tapioką
- 2 łyżki oliwy
Składniki
Dynia
"Szynka Parmeńska"
|
Przygotowanie
- Dynie umyć, pokroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w pióra.
- Ksylitol, musztardę, oliwę, sól i cynamon zmieszać w naczyniu, zalać pióra z dyni i zamarynować (jeśli mamy czas to najlepiej przez noc). Upiec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez ok. 12 min.
- Sos sojowy, wodę, sos worchester i buraka w proszku połączyć i zmieszać trzepaczką.
- Papier ryżowy ułożyć warstwami na talerzu jedna na drugiej, zalać powstałą zalewą na 10 min. Po tym czasie ewentualny nadmiar zalewy odlać i tak powstałą "szynkę" smarować z obu stron oliwą, następnie pokroić w paski i owinąć upieczoną dynię.