osoby – Czas przygotowania około 40minut |
osoby – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 1 dynia mała np. Hokkaido
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kawałek świeżego imbiru około 4 cm
- 1 puszka mleka kokosowego niesłodzonego
- olej
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz czarny
- 1 bagietka opcjonalnie jako dodatek
- 1 papryczka chili czerwona
Składniki
|
Przygotowanie
- Pokrój marchewki na grube plasterki, dynię obierz i pokrój na kawałki. Posiekaj cebulę, czosnek, papryczkę chili i zeszklij je na oleju. Następnie dodaj posiekany imbir. Gdy cebula już się zeszkli dodaj marchewkę i dynię. Chwilę jeszcze duś wszystko razem na patelni, po czym dolej około 0,75-1 l bulionu. Zagotuj i gotuj dalej około 20 minut.
- Jak warzywa zmiękną, zmiksuj mikserem. Dopraw solą i pieprzem. Dolej mleko kokosowe i ponownie wszystko razem zmiksuj. Jeśli zupa wydaje się wciąż za gęsta, dodaj więcej bulionu lub mleka sojowego. Na koniec dorzuć na wierzch pokrojoną na bardzo cienkie plasterki cebulę dymkę (surową lub wymieszaj z zupą na parę minut przed końcem gotowania).
Możliwe wariacje
- bez dyni, ale za to więcej marchwi
- z ziemniakami, za to mniej marchwi lub dyni (ewentualnie więcej bulionu)
Ten przepis na Zupę dyniową pochodzi z blogu »Vegan Guerilla«.
Foto © Stockcreations – Shutterstock.com