Zupa dyniowa

osoby Czas przygotowania około 40minut
osoby Czas przygotowania około 40minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Pokrój marchewki na grube plasterki, dynię obierz i pokrój na kawałki. Posiekaj cebulę, czosnek, papryczkę chili i zeszklij je na oleju. Następnie dodaj posiekany imbir. Gdy cebula już się zeszkli dodaj marchewkę i dynię. Chwilę jeszcze duś wszystko razem na patelni, po czym dolej około 0,75-1 l bulionu. Zagotuj i gotuj dalej około 20 minut.
  2. Jak warzywa zmiękną, zmiksuj mikserem. Dopraw solą i pieprzem. Dolej mleko kokosowe i ponownie wszystko razem zmiksuj. Jeśli zupa wydaje się wciąż za gęsta, dodaj więcej bulionu lub mleka sojowego. Na koniec dorzuć na wierzch pokrojoną na bardzo cienkie plasterki cebulę dymkę (surową lub wymieszaj z zupą na parę minut przed końcem gotowania).

Możliwe wariacje

  • bez dyni, ale za to więcej marchwi
  • z ziemniakami, za to mniej marchwi lub dyni (ewentualnie więcej bulionu)

Ten przepis na Zupę dyniową pochodzi z blogu »Vegan Guerilla«.
Foto © Stockcreations – Shutterstock.com

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa