porcji – Czas przygotowania około 30minut |
porcji – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 2,5 l wody
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg marchewki
- 1 kalafior
- 500 g fasolki szparagowej
- sól do smaku
- 2-3 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw
Składniki
|
Przygotowanie
- Zagotuj 2,5 litra wody. Dodaj fasolkę szparagową i do gotującej się fasolki dodaj pokrojone ziemniaki, marchew (pokrojoną w kostkę) i gotuj około 10 minut. Po czym dodaj różyczki kalafiora i gotuj dalsze 10 minut. Posól według uznania, np. 2 łyżeczki soli.
- Dodatkowa wskazówka: długość gotowania fasolki zależy od odmiany, koloru i wieku fasolki. Zielona fasolka wymaga troszkę dłuższego gotowania, podobnie jest z fasolką starszą, wtedy warto potrzymać ją na ogniu troszkę dłużej, zanim dodamy pozostałe warzywa. Gotowanie młodej, żółtej fasolki przez 15 minut to jest czas optymalny.
Ten przepis na Fasolkową zupę z młodych warzyw pochodzi z blogu Salaterka.
Foto © Arkadiusz Fajer - Adobe Stock