porcje – Czas przygotowania około 20minut |
porcje – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml śmietany wegańskiej
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki stołowe oleju
- posiekanej pietruszki lub szczypiorku
- chłodna woda
Składniki
|
Przygotowanie
- Oczyść kurki. Na oleju podsmaż cebulę i ząbek czosnku aż się lekko zarumienią. Dodaj grzyby i smaż aż staną się miękkie. Dodaj śmietanę i doprowadź zupę do wrzenia. Wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i niewielką ilością zimnej wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pietruszką lub szczypiorkiem. Proponowana wersja podania: klasycznie z ziemniakami i korniszonami.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji projektu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Marek Gottschalk - Adobe Stock