porcji – Czas przygotowania około 15minut + 60 minut pieczenia |
porcji – Czas przygotowania około 15minut + 60 minut pieczenia
Składniki
- 2 kg pomidorów malinowych i bawole serce
- 4-6 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 kromka chleba, najlepiej suchego
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- czarny pieprz
- szczypta cynamonu
- 1 - 1 1/2 szklanki bulionu lub wody
- oregano lub bazylia, oliwa i czarny pieprz do podania
Składniki
|
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pomidory przykroić na pół, wykroić co większe szypułki i ciasno ułożyć w blasze do pieczenia. Pomiędzy nie wrzucić ząbki czosnku w łupinie, całość oprószyć solą, oblać oliwą i wsunąć do piekarnika. Piec przez przynajmniej 60 minut, a najlepiej przez 75 minut. Po upływie tego czasu wyjąć blachę z warzywami. Ząbki czosnku wyjąć spomiędzy pomidorów, a wszystkie pomidory oraz oliwę zgromadzoną w blasze wlać do dużego garnka. Ząbki czosnku wycisnąć z łupiny. Dodać do pomidorów razem z pokruszonym chlebem, octem, sporą ilością czarnego pieprzu i szczyptą cynamonu. Wymieszać i dokładnie zblendować ręcznym blenderem. Kiedy krem będzie w miarę gładki, stopniowo wlewać bulion wciąż blendując. Na koniec spróbować, w razie potrzeby doprawić większą ilością soli lub pieprzu. Podawać z oliwą, świeżymi ziołami i czarnym pieprzem.
W wersji bezglutenowej należy użyć bezglutenowego pieczywa albo chleb zastąpić 2 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej lub 2 łyżkami migdałów.
Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia.
© Zdjęcie: Jadłonomia