porcji |
porcji –
Składniki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1 mniejsza łodyga selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka świeżego ananasa pokrojony w drobną kostkę
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- lekko podprażony jasny sezam do posypania
- posiekana natka pietruszki lub kolendra; do posypania
Składniki
|
Przygotowanie
- W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, seler naciowy i papryki oraz kolendrę i kmin. Całość wymieszaj i smaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj wypłukaną wcześniej soczewicę i wszystko zalej 4 szklankami wrzątku. Gotuj do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i kosteczki ananasa, wymieszaj i zagotuj. Do smaku przypraw solą.
- Zupę przelej do talerzyków i posyp sezamem oraz posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Ten przepis Zupę soczewicowo-paprykową z ananasem pochodzi z blogu ammniam.
Foto © Canva