Zupa z pora i batata

porcje Czas przygotowania około 20minut
porcje Czas przygotowania około 20minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Obierz słodkiego ziemniaka, cebulę, marchewkę i pora i pokrój na kawałki lub krążki. Cebulę i por podsmaż w garnku na odrobinie rozgrzanego oleju przez około dwie minuty. Dodaj słodkiego ziemniaka i marchewkę i smaż przez kolejne pięć minut, często mieszając.
  2. Zmniejsz ogień, dodać wywar warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj mieloną gałkę muszkatołową i jeszcze chwilę gotuj całość. Dodaj cynamon, szczyptę soli i pieprzu i zmiksuj wszystko blenderem na najwyższych obrotach.
  3. Udekoruj suszonymi pomidorami, pestkami dyni, olejem z pestek dyni lub innymi składnikami według własnego uznania.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: Stepanek Photography - shutterstock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa