porcje – Czas przygotowania około 20minut |
porcje – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
- 1 słodki ziemniak duży
- 1 por duży
- 1 cebula średnia
- 1 marchewka średnia
- 600 ml wywaru warzywnego
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Obierz słodkiego ziemniaka, cebulę, marchewkę i pora i pokrój na kawałki lub krążki. Cebulę i por podsmaż w garnku na odrobinie rozgrzanego oleju przez około dwie minuty. Dodaj słodkiego ziemniaka i marchewkę i smaż przez kolejne pięć minut, często mieszając.
- Zmniejsz ogień, dodać wywar warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj mieloną gałkę muszkatołową i jeszcze chwilę gotuj całość. Dodaj cynamon, szczyptę soli i pieprzu i zmiksuj wszystko blenderem na najwyższych obrotach.
- Udekoruj suszonymi pomidorami, pestkami dyni, olejem z pestek dyni lub innymi składnikami według własnego uznania.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: Stepanek Photography - shutterstock