Wegańskie, rozgrzewające dania na jesień i zimę

Od października słońce widnieje na niebie coraz niżej, a dni stają się coraz bardziej zimne. Czy jest lepszy sposób na rozgrzanie niż ciepła zupa, azjatyckie, rozgrzewające dania lub gorąca czekolada? Aby poprawić Twoje dobre samopoczucie, przygotowaliśmy tutaj kilka odpowiednich przepisów. Dzięki tym pysznym, rozgrzewającym potrawom, chłód na zewnątrz stanie się znacznie bardziej znośny.

Dania jednogarnkowe czyli tzw. Eintopfy

Dania jednogarnkowe dobrze nas rozgrzeją, są syte i nie wymagają dużego przygotowania. Metoda przygotowania, w której wszystkie składniki są gotowane razem w jednym garnku, ma już kilka tysięcy lat i jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Zazwyczaj głównymi składnikami są rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica. Uzupełnieniem są rzepa, kapusta, ziemniaki, makaron lub ryż. Składniki są gotowane w wodzie lub w wywarze z warzyw. Wypróbuj jeden z tych sprawdzonych przepisów na rozgrzewające dnia jednogarnkowe:

  • prawdziwym klasykiem z kuchni Tex-Mex (teksańsko- meksykańska) jest gorące Chilli sin Carne wykonane z fasoli i tofu, z wierzchu podane ze świeżym jogurtem (wegańskim) i awokado
  • amerykańskie Mac and Cheese z dynią i dużą ilością czosnku
  • Klasykiem jest po prostu znane dobrze Leczo, jeśli wzbogacisz je o dodatkową porcję chili i czosnku, wspaniale Cię rozgrzeje.
  • Kolejny klasyk czyli po prostu Fasolka po bretońsku, szczególnie polecamy jako rozgrzewające śniadanie
  • Gulasz z seitanem i warzywami to wegańska wersja tradycyjnego gulaszu

Sycące zupy

© JoannaTkaczuk – Shutterstock

Zupa jest zawsze dobra! Pyszne, rozgrzewające zupy są tak samo łatwe do przygotowania jak rozgrzewające dania jednogarnkowe. Są one również wspaniałym sposobem na rozgrzanie się w zimne dni. Bazą do zupy jest zawsze bulion warzywny, który możesz przygotować według zasady zero waste. Rozgrzewająco będą działać zarówno zwykle wieloskładnikowe zupy, jak i zupy krem. Oto nasze sugestie dotyczące jesienno – zimowych rozgrzewających zup, które nasycą i rozgrzeją:

  • na przeziębienia i dodanie sił witalnych nic nie rozgrzeje lepiej niż klasyczny polski wegański rosół 🙂
  • podobnie rozgrzeje również „japoński rosół” czyli zupa miso 
  • jesienią idealnie sezonową zupą będzie zupa dyniowa na bazie imbiru i chili
  • wszelkie zupy kremy będą świetnie rozgrzewać jeśli wzbogacisz je o dodatek czosnku, imbiru, chili, kurkumy lub curry – spróbuj naszego przepisu na zupę krem z pora lub zupę krem curry.

Azjatyckie, rozgrzewające dania curry

Dodaj pikanterii swoim egzotycznym daniom curry za pomocą przypraw takich jak: imbir, kurkuma, koper włoski, anyż, kminek, chilli, imbir, kardamon i cynamon. Gorące przyprawy będą działać pobudzająco na receptory cieplne organizmu. Dania Curry pierwotnie pochodzą z Azji, ale obecnie są również szeroko rozpowszechnione i popularne w Europie. Potrawy składają się zazwyczaj z kremowego sosu – często na bazie mleka kokosowego – z różnymi przyprawami korzennymi, podane z gorącymi, świeżymi warzywami i tofu lub seitanem do smaku. Oto nasze propozycje na przepisy na smaczne, rozgrzewające dania z curry:

Napoje rozgrzewające

© Sebastian Duda – Shutterstock

Poza zupami i daniami świetnie rozgrzewać będą również rozgrzewające napoje. Zobacz nasze propozycje:

  • Złote mleko – wspaniały napój rozgrzewający na bazie kurkumy i imbiru podany z mlekiem roślinnym. Przeziębienie nie ma szans!
  • Pumpkin Spice Latte – czyli tradycyjne latte, ale z dodatkiem musu z dyni, to prawdziwy jesienny rarytas!
  • Ciepły owocowy poncz: Po prostu podgrzej ulubiony sok lub kilka soków razem – płyn nie musi się gotować – i doprawiaj przyprawami. Nasza ulubiona kombinacja: sok jabłkowy z pomarańczowymi i zimowymi przyprawami, takimi jak goździk, kardamon i cynamon. Termin „poncz” pochodzi od słowa „panch”, które oznacza „pięć” w języku hindi i oznacza pięć składników oryginalnej receptury. Pięć klasycznych składników to arak (spirytus z soku palmowego lub trzciny cukrowej, pierwotnie z Indii), cukier, cytryna, przyprawy i woda lub herbata.
  • Chai lub herbata z cytryną i syropem z agawy. Wybór herbat w sklepach jest obecnie olbrzymi, warto zwrócić uwagę na dodatki z cynamonem, kardamonem i goździkami, które świetnie nas rozgrzeją

Po przeczytaniu tego artykułu, zachęcamy do skosztowania powyższych przepisów na rozgrzewające dania. Smacznego!


Tekst i tłumaczenie: Beata Cymerman- Fundacja Alberta Schweitzera

Foto główne: © Africa Studio – Shutterstock

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa